Eénmalige energietoeslag


De energieprijzen zijn flink gestegen. Dat merken steeds meer mensen in hun portemonnee. Huishoudens met een laag inkomen krijgen daarom in 2022 een eenmalige energietoeslag. Het Rijk heeft de eenmalige energietoeslag van € 800 verhoogd naar € 1300. Daarnaast kunnen nu ook inwoners met een inkomen van 120% tot 130% van de bijstandsnorm een eenmalige energietoeslag van € 500 aanvragen. Ook studenten komen in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag.


De energietoeslag automatisch ontvangen


Sommige inwoners zijn al bekend bij de gemeente Raalte en ontvangen de eenmalige energietoeslag vanzelf. Zij hoeven de energietoeslag dus niet aan te vragen. Dit geldt voor jou als je:
• al eerder (een gedeelte van) de energietoeslag hebt ontvangen;
• de energietoeslag al eerder hebt aangevraagd, maar deze is afgewezen omdat je niet aan de inkomensvoorwaarden voldeed. Wij bekijken je aanvraag opnieuw. Wanneer je nu wel aan de voorwaarden voldoet dan ontvang je de energietoeslag alsnog. Je ontvangt hierover een brief;
• een uitkering van de gemeente Raalte ontvangt (Participatiewet, IOAW, IOAZ of BBZ);
• dit jaar bijzondere bijstand, een individuele inkomenstoeslag of de Meedoen regeling 18+ hebt ontvangen;
• bij uw AOW-pensioen een AIO-aanvulling van de SVB ontvangt.


De energietoeslag aanvragen
Mensen uit de gemeente Raalte die een ander laag inkomen hebben komen ook in aanmerking voor de energietoeslag. Denk aan inwoners met een laag inkomen uit werk, of met een Wajong-uitkering, WW-ers en AOW-ers zonder of met een klein pensioen. Deze groep inwoners moet de toeslag zelf aanvragen.
Eerst was de eenmalige energietoeslag alleen voor inwoners met een inkomen lager dan 120% van de geldende bijstandsnorm. Maar ook inwoners die daar net boven vallen kunnen in de knel raken door hoge energiekosten. De gemeente Raalte ondersteunt ook deze groep. Inwoners met een inkomen van 120% tot 130% van de bijstandsnorm kunnen een eenmalige energietoeslag van € 500 aanvragen.
Je hebt recht op de energietoeslag van de gemeente Raalte als je op de aanvraagdatum:
• 21 jaar of ouder bent; en
• in de gemeente Raalte woont en energiekosten maakt; en
• een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning hebt; en
• een laag inkomen hebt (het (gezamenlijke) inkomen is lager dan 130% van de bijstandsnorm die op jouw situatie van toepassing is).
Voor de aanvraag van de energietoeslag wordt er niet gekeken naar eigen vermogen. Hieronder staan in de tabel de bedragen. Dit zijn netto bedragen zonder vakantiegeld.
Overzicht bijstandsnormen per 1 juli 2022:

100%   120%  130%
Alleenstaande/ alleenstaandeouder, 21 jaar tot AOW-leeftijd

100%:  € 1.046,73 120%:  € 1.256,07  130%:  € 1.360,75


Gehuwden, beide partners 21 jaar tot AOW-leeftijd                   

100%: € 1.495,33  120%:  € 1.794,39  130%:  € 1.943,93


Alleenstaande/ alleenstaande ouder, vanaf AOW-leeftijd

100%:  € 1.164,39  120%:  € 1.397,26  130%: € 1.513,71


Gehuwden,  waarvan één of beide partners de AOW-leeftijd hebben:

100%:  € 1.577,34  120%:   € 1.892,80 130%:  € 2.050,55


Je hebt geen recht op de energietoeslag als je op de aanvraagdatum:
• 18, 19 of 20 jaar oud bent; of
• in een (zorg)instelling of opvanghuis woont; of
• je alleen op een briefadres staat ingeschreven in de gemeente en geen eigen woonadres hebt; of
• geen energiekosten maakt.

 

Gratis zelftesten voor inwoners gemeente Raalte met laag inkomen

RAALTE – De gemeente Raalte stelt in samenwerking met Humanitas Raalte en Leergeld Salland gratis coronazelftesten ter beschikking aan inwoners met een laag inkomen.

Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, adviseert de Rijksoverheid burgers in bepaalde situaties gebruik te maken van een zelftest. Bijvoorbeeld voordat zij naar werk of op bezoek gaan. Zelftesten zijn te koop bij de apotheek, drogist of supermarkt. Echter, voor gezinnen met een laag inkomen kan het aanschaffen van zelftesten financieel een forse opgave zijn. Daarom wil de gemeente Raalte hen tegemoet komen.
Inwoners van de gemeente Raalte met een laag inkomen kunnen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag zelftesten afhalen bij Humanitas en Leergeld in Raalte.

Maak hiervoor eerst telefonisch een afspraak via het telefoonnummer 06-48161070.

Humanitas Raalte is gevestigd in buurtcentrum De Buut, Zwanenwoerd 1a in Raalte.

Wat is een geldezel?
Steeds meer mensen worden slachtoffer van criminelen die via de bankrekeningen van deze mensen geld witwassen.
Met een financiële beloning in het vooruitzicht, geven veelal jongeren (o.a. studenten, scholieren) de toestemming om grote bedragen tijdelijk op hun rekening te zetten. Dit worden geldezels genoemd.
Deel nooit je pinpas, pincode of bankrekening met anderen.
 
Geldezels zijn strafbaar. De geldezel moet het gestolen geld terugbetalen en de geldezel heeft kans op een strafblad. Daarnaast kan de geldezel waarschijnlijk een langere tijd nergens een nieuwe rekening openen. De gevolgen zijn dus groot.
 
Meer informatie vind je op de website van DTown Deventer: https://www.dtowndeventer.nl/je-weet-toch/. Daarin zie je een video waarin kort wordt uitgelegd wat geldezelen is.
0
Bereikte mensen
0
Betrokkenheidsacties
Distributiescore
Promotie niet beschikbaar
 
Leuk
Opmerking plaatsen
Delen


Deze week werden we aangenaam verrast door een gift van EUR 250,00 van het personeel van accountantskantoor Kroese Wevers in Raalte.

In het kader van de vitaliteit zijn de medewerkers van KroeseWevers Salland een wandelchallenge aangegaan, waarbij de directie een geldbedrag beschikbaar heeft gesteld voor een goed doel.

Het winnende team mocht aangeven waar dit bedrag aan besteed zou worden en heeft ervoor gekozen dat dit bedrag aan ons wordt geschonken, ter ondersteuning aan gezinnen in minima-omstandigheden binnen de gemeente Raalte.

We zijn heel blij met deze blijk van waardering en zullen uiteraard zorgen dat het bedrag besteed wordt waar het voor bedoeld is.

Bericht van de belastingdienst:

Veel huurders hebben nog recht op huurtoeslag over 2020

Sinds januari 2020 kunnen meer huurders huurtoeslag krijgen. Dit komt doordat de harde inkomensgrenzen zijn afgeschaft. Vóór die tijd kon het recht op huurtoeslag in 1 keer vervallen als de huurder een paar euro extra verdiende. Maar sinds 2020 krijgt men minder huurtoeslag als het inkomen stijgt. Het is dus niet meer zo dat bij een kleine stijging de huurtoeslag plotseling wegvalt.

Vraag de huurtoeslag over 2020 vóór 1 september aan

Het blijkt dat nog veel huurders niet weten dat zij vorig jaar recht op huurtoeslag hadden. Mensen die geen huurtoeslag ontvangen en er wél recht op hebben, kunnen tot 1 september 2021 nog huurtoeslag over 2020 aanvragen. Zij moeten dus actie ondernemen. En daarom proberen de belastingdienst deze huurders vóór september alsnog te bereiken.

Hoe controleert u of er nog recht is op huurtoeslag?

Check of er recht is op huurtoeslag over 2020 door een proefberekening te maken.

 

Kom je er niet uit neem dan contact op met ons:

Humanitas Raalte

06-48161070 of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

over het bovenstaande neem dan contact met ons op.

Humanitas Raalte

06-48161070 of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over ons

Heb jij het gevoel dat je op financieel gebied wel wat extra hulp kan gebruiken? Twijfel dan niet en kom eens lang bij Humanitas Raalte voor informatie of advies. Wij zijn gevestigd in buurtcentrum De Buut, Zwanenwoerd 1a in Raalte en hebben iedere dinsdag inloopspreekuur van 9.00 – 12.00 uur. Andere dagen op afspraak. Wij helpen je graag!
Zwanenwoerd 1 a 8102 BE Raalte
Let op! “Ingang De Blekstraat”
06 48161070
info@humanitasraalte.nl

Stuur ons een emailCreated by